Anuga FoodTec 2024
Optymalizujemy procesy dla przemysłu spożywczego
WSZYSTKO DLA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW
Od 19 do 22 marca eksperci z całej branży spożywczej spotkają się na targach Anuga FoodTec
w Kolonii. Na tych największych międzynarodowych targach dostawców nie zabraknie także firmy SCHULZ Infoprod. Po raz pierwszy będziemy się prezentować na stoisku wspólnie z firmą Wellmann Anlagenbau oraz grupą SCHULZ.
„W dobie cyfryzacji, indywidualizacji i transformacji energetycznej wymagania wobec technologii automatyzacji procesów stają się coraz bardziej złożone”, mówi Mariusz Ziombek, dyrektor zarządzający SCHULZ Infoprod. Nasza polska spółka zależna od prawie dwóch dekad automatyzuje systemy produkcyjne dla przemysłu mleczarskiego i produkcji napojów – od małych lokalnych mleczarni po duże międzynarodowe firmy z wieloma lokalizacjami i różnymi asortymentami produktów. „SCHULZ Infoprod to centrum kompetencji całej Grupy SCHULZ w tym segmencie”, podkreśla nasz kolega Stefan Hitz, kierownik działu automatyki przemysłowej w siedzibie firmy w Visbek.
Podobnie jak w przemyśle mleczarskim, przedstawiciele branży ze wszystkich obszarów przemysłu spożywczego i napojów muszą znaleźć odpowiedzi na cały szereg pytań. Zwłaszcza jeśli chodzi o technologię i budowę instalacji. Aby zapewnić naszym klientom to, co najlepsze, od pewnego czasu z powodzeniem współpracujemy z firmą Wellmann Anlagenbau z Halle w Westfalii.
To partnerstwo pozwala nam rozszerzyć naszą ofertę dla branży spożywczej i napojów. Producenci korzystają nie tylko z niestandardowych rozwiązań automatyzacji procesów, ale także z precyzyjnie dopasowanej inżynierii instalacji, elastycznie dostosowanej do indywidualnego projektu. A ponieważ mamy doświadczenie we wszystkich trzech dziedzinach technologii automatyzacji – elektrotechnice, mechanice i informatyce – możemy zaoferować kompletne rozwiązania „pod klucz”.
Główną atrakcją naszych targów w Kolonii jest cała gama przyszłościowych, inteligentnych rozwiązań w zakresie automatyki. Łączą one technologie takie jak AI i IIOT, a także całościową optymalizację energii z kontrolą procesu.
JAK ZWIĘKSZAMY WYDAJNOŚĆ PROCESÓW CZYSZCZENIA DZIĘKI NOWYM NARZĘDZIOM CIP
Nasi doświadczeni eksperci z Polski zaprezentują nowe narzędzia programowe do optymalizacji procesów mycia. Specjalizują się oni w systemach mycia CIP, SIP i WIP powszechnie stosowanych w przemyśle oraz w rozwiązaniach skrojonych na miarę indywidualnych potrzeb. „Zaprezentujemy przydatne narzędzia CIP, które nie tylko zwiększają wydajność procesów czyszczenia, ale także monitorują je i stale optymalizują wszelkie procesy” – mówi polski dyrektor zarządzający.
Inteligentne narzędzia usprawniają proces produkcji poprzez ich automatyczną analizę
w czasie rzeczywistym. Wspierają również operatorów w planowaniu produkcji i zarządzaniu systemem oraz zwiększają bezpieczeństwo produktów.
Również kontrola procesu produkcji i mycia została udoskonalona: Każdy etap może być udokumentowany w najdrobniejszych szczegółach, dzięki czemu koszty zużycia energii i środków mogą być przypisane do konkretnego produktu.
INTELIGENTNE STEROWANIE PROCESAMI
Zaprezentujemy nasz system MES/kontroli procesów SCHULZ productionstar®, a także systemy oparte na standardowych produktach takich producentów jak AVEVA, Rockwell i Siemens. Dzięki naszym rozwiązaniom programowym wdrażamy wszystkie wymagania dotyczące cyfryzacji, zrównoważonego rozwoju i indywidualizacji w branży F&B oraz maksymalizujemy wydajność na każdym etapie procesu. W ten sposób przeprowadzamy całościową optymalizację energetyczną. Pozwala to producentom zaoszczędzić koszty i zmniejszyć ślad węglowy.
Nasz zakres usług obejmuje nie tylko proces produkcji. Oferujemy również rozwiązania w zakresie pakowania produktów i opracowujemy niestandardowe koncepcje robotyki.
PIONIERSKIE TECHNOLOGIE W ZAKRESIE PROJEKTOWANIA INSTALACJI
Specjaliści z Wellmann Anlagenbau zaprezentują nowatorskie technologie i systemy dla różnych obszarów produkcji żywności.
Niezależnie od tego, czy chodzi o technologię mleczarską, żywność wegetariańską i wegańską, produkcję czekoladek i słodyczy, czy olejów i tłuszczów jadalnych, a także sosów, dipów, majonezów i keczupów – odwiedzający targi mogą na własne oczy zobaczyć od rozwoju rozwiązań technologicznych dla instalacji procesowych, poprzez wysoce zaawansowane technicznie instalacje po orurowanie.
Odwiedź nas na targach Anuga FoodTec w Kolonii. Razem możemy zająć się kwestiami, które poruszają całą branżę. Niezależnie od tego, czy chodzi o cyfryzację, indywidualizację czy transformację energetyczną. Z niecierpliwością czekamy na spotkanie.
ZAPRASZAMY
Hala 4.1, Stoisko B088
19 – 21 marca w godzinach od 9:00 do 18:00 oraz 22 marca w godzinach od 9:00 do 16:00
W Kolonii zaprezentujemy nowe narzędzia CIP, które nie tylko zwiększają wydajność procesów czyszczenia, ale także monitorują je i stale optymalizują.
Mariusz Ziombek, Prezes Zarządu SCHULZ Infoprod