Apetyt na procesy doskonałe
Jak dzięki zindywidualizowanym procesom oraz zoptymalizowanym rozwiązaniom technologicznym firmy z branży spożywczej mogą sprostać wyzwaniom przyszłości.
Branża spożywcza jest w stanie dynamicznych zmian. Nie tylko trendy społeczne w coraz większym stopniu wpływają na konsumpcję i zwiększają oczekiwania konsumentów. Firmy są również pod presją, aby produkować w sposób bardziej zrównoważony i zmniejszać swój ślad węglowy. Jednocześnie rosnąca różnorodność i indywidualizacja wymagają wysokiego stopnia elastyczności produkcji. „Wszystko to ma fundamentalny wpływ na wiele procesów i procedur produkcyjnych” – mówi nasz kolega Stefan Hitz, szef działu automatyki przemysłowej. „Bez niezbędnej wiedzy nie jest możliwe dotrzymanie kroku konkurencji”.
SCHULZ Systemtechnik od dziesięcioleci działa w wielu obszarach przemysłu spożywczego i napojów. Czy to dla mleczarni i palarni kawy, czy dla przemysłu delikatesowego , czy dla przemysłu przetwórstwa mięsnego i rybnego, czy też dla produkcji wyrobów ziemniaczanych. „Wiemy, co napędza rynek żywności i napojów i dostarczamy dostosowane do potrzeb rozwiązania automatyzacji produkcji” – wyjaśnia inżynier sprzedaży.
Nowe wyzwania dla rynku
W dobie cyfryzacji i transformacji energetycznej wymagania wobec automatyzacji stają się jednak coraz bardziej złożone. Przedstawiciele branży muszą znaleźć odpowiedzi na cały szereg pytań. Zwłaszcza jeśli chodzi o technologię i budowę instalacji. „Aby jak najlepiej wykorzystać to dla naszych klientów, od pewnego czasu z powodzeniem współpracujemy z firmą Wellmann Anlagenbau z Halle w Westfalii” – mówi Hitz.
Nasz partner jest znany z innowacyjnych rozwiązań w zakresie technologii procesów produkcyjnych, w szczególności w obszarze kompleksowej budowy systemów do produkcji, przetwarzania i przechowywania płynnych i lepkich produktów spożywczych. Wellmann cieszy się doskonałą opinią w tej dziedzinie w całej branży. „Pierwsze kontakty między nami i firmą Wellmann miały miejsce podczas budowy instalacji fermentacji w jednym z zakładów producenta żywności oraz zadań automatyzacji dla zakładu produkcji oleju rzepakowego” – mówi Stefan Hitz. „Współpraca układa się bardzo dobrze”, potwierdza dyrektor zarządzający Gerhard Wellmann. „Dobrze, że SCHULZ Systemtechnik nabył udziały w naszej firmie pod koniec ubiegłego roku. Wspólnie chcemy zrealizować znacznie więcej projektów i sprawić, by procesy w przemyśle spożywczym były prostsze i bardziej wydajne dla użytkowników”.
Usługi od A do Z
Partnerstwo ze specjalistami w zakresie technologii dopełnia naszą ofertę usług dla przemysłu spożywczego. Istnieje niezliczona ilość produktów i wariantów ich wytwarzania w branży F&B ze wszystkimi jej podsegmentami. Dzięki współpracy między firmami SCHULZ i Wellmann, klienci korzystają nie tylko ze spersonalizowanych rozwiązań automatyzacji procesów produkcyjnych, ale także z niestandardowej technologii instalacji, elastycznie dostosowanej do indywidualnego projektu produktu. Skupiamy się tutaj na procesie technologicznym. „Ponieważ tylko ci, którzy go opanują, mogą osiągnąć maksymalną wydajność”, wyjaśnia Gerhard Wellmann. Nasze rozwiązania obejmują cały łańcuch dostaw. Od przyjęcia przez wszystkie etapy przetwarzania po magazynowanie i wysyłkę. Od optymalizacji zużycia energii po cyfryzację. „A ponieważ mamy doświadczenie we wszystkich trzech obszarach automatyzacji – elektrotechnice, mechanice i informatyce – nasi klienci mogą korzystać z kompletnych rozwiązań „pod klucz”, a wszystko to od jednego wykonawcy” – dodaje Stefan Hitz.
Nasz polski oddział, firma SCHULZ Infoprod stanowi od lat centrum kompetencji w ramach grupy SCHULZ. Polscy inżynierowie posiadają rozległe doświadczenie w tym sektorze – między innymi w przemyśle mleczarskim, poświadczone np. przyznaniem certyfikatu „Siemens Expert F&B” . SCHULZ Infoprod od ponad 20 lat automatyzuje systemy produkcyjne dla mleczarni współpracując także z innymi wiodącymi dostawcami technologii. Opracowywane tu inteligentne programy do precyzyjnej kontroli wszystkich etapów procesu są doceniane , jeśli chodzi o indywidualne wymagania i specjalne rozwiązania. „Specjalizujemy się również w automatyzacji i integracji systemów mycia CIP, SIP i WIP, które są standardem w branży a wciąż pozwalają na optymalizację” – mówi Mariusz Ziombek, Dyrektor Zarządzający naszego oddziału w Polsce. Budowa tych systemów, jak również wielu innych w obszarze produkcji płynnych produktów spożywczych, jest jedną z kluczowych kompetencji firmy Wellmann. „Dzięki dobrej współpracy wszystko idealnie do siebie pasuje, a nasi klienci zyskują maksymalną wydajność”.
Specjalne wymagania branży
Precyzyjne sterowanie instalacji jest niezwykle ważne. W końcu mówimy tu o produktach spożywczych. „Istnieje wiele regulacji prawnych dotyczących bezpieczeństwa i higieny żywności” – wyjaśniają trzej eksperci ds. automatyzacji. Ponadto producenci muszą być w stanie zagwarantować pełną identyfikowalność wszystkich etapów procesu przez cały czas – w całym łańcuchu dostaw. Dla SCHULZ productionstar® nie stanowi to żadnego problemu – opracowany przez nas system MES i kontroli procesów umożliwia pełną cyfryzację produkcji. Kontroluje on wszystkie procesy w niezwykle wygodny sposób, aż do ostatniego szczegółu. Każdy krok, nawet najmniejszy, jest rejestrowany. Wszystkie istotne informacje są dostarczane praktycznie za naciśnięciem jednego przycisku. Niezależnie od tego, czy analizujemy wstecz czy wprzód, productionstar® w sposób kompletny opisuje wszystkie ruchy produktów i procesy oraz udostępnia je w formacie wymaganym przez właściwe urzędy. Oprócz productionstar®, stosujemy również inne systemy uznanych producentów oprogramowania dla przemysłu. Posiadamy certyfikaty dla produktów Wonderware/AVEVA, Rockwell i Siemens i często bierzemy udział w konsultacjach dla samych dostawców technologii.
Zrównoważona i wydajna produkcja
Realizacja transformacji energetycznej jest dominującym tematem dla wielu producentów żywności. W końcu do produkcji żywności wymaga się dużej ilości energii elektrycznej i cieplnej. Dzięki naszemu kompleksowemu podejściu wspieramy klientów na ich drodze do neutralności klimatycznej. Od wytwarzania energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii po optymalizację efektywności energetycznej procesów produkcyjnych i odzyskiwanie ciepła procesowego. Od tworzenia infrastruktury ładowania dla flot pojazdów firmowych po inteligentne technologie magazynowania – nasze działania mają zawsze na celu zmniejszenia ogólnego zużycia energii.
Trendy determinują produkcję
„Jeśli chcesz produkować żywność, musisz być elastyczny”, wyjaśnia Mariusz Ziombek. Każdego roku na rynku pojawia się około 40 000 nowych produktów jadalnych. Tylko 13 000 z nich jest w stanie utrzymać się na rynku przez dwa lata lub dłużej. Reszta ustępuje miejsca nowym trendom. Dlatego też technologia produkcji musi być elastyczna. To jedyny sposób, aby firmy produkcyjne były przyszłościowe. W grupie SCHULZ, wraz z Wellmann Anlagentechnik, posiadamy niezbędną wiedzę i doświadczenie w zakresie efektywnych procesów produkcyjnych, które spełniają rosnące oczekiwania konsumentów.
„Przejście społeczeństwa na dietę wegetariańską lub wegańską nie jest już tylko trendem, ale raczej fundamentalną zmianą”, zauważa nasz kolega. Wiele firm planuje zatem rozszerzyć lub nawet zreorganizować swoją produkcję w tym celu. Wellmann posiada również bogate doświadczenie w technologii procesowej w tym segmencie. Niezależnie od tego, czy chodzi o produkcję wegańskich alternatyw mleka, czy produktów mlecznych, takich jak jogurt lub ser.
Indywidualizacja i personalizacja
Potrzeba personalizacji i indywidualizacji od dawna jest widoczna również w żywności. Wielu konsumentów chce, aby produkty spożywcze miały osobisty charakter. „W erze cyfrowych zmian i kompleksowej łączności sieciowej nie jest to już scenariusz przyszłości” – – „i od dawna jest częścią codziennego życia dla nas jako wszechstronnej firmy zajmującej się automatyzacją”.
W przyszłość z innowacyjnymi rozwiązaniami
W przemyśle spożywczym panuje duży ruch. Żywność służy nie tylko do odżywiania, ale jest również coraz częściej interpretowana z perspektywy ideologicznej. Wiele osób definiuje siebie poprzez swoje nawyki żywieniowe. Zorientowane na trendy, spersonalizowane, zrównoważone, wspierające zdrowie i zorientowane na przyjemność. Jest to możliwe tylko dzięki inteligentnej technologii automatyzacji.
NASZE USŁUGI DLA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO:
- rozwój rozwiązań inżynierii procesowej
- instalacje pod klucz
- koncepcje zapewnienia higieny instalacji
budowa systemów mycia CIP/SIP/WIP, w tym orurowanie - inżynieria/projektowanie
- budowa szaf sterowniczych / montaż okablowania / budowa instalacji technologicznej
- automatyzacja
- rozwój oprogramowania, wizualizacja, zintegrowana kontrola procesu, digitalizacja, AI
- robotyka i rozwiązania w zakresie pakowania
- sieciowe rozwiązania energetyczne: całościowa optymalizacja
A ponieważ mamy doświadczenie we wszystkich trzech obszarach automatyzacji nasi klienci mogą korzystać z kompletnych rozwiązań „pod klucz”.
Stefan Hitz, szef działu automatyki przemysłowej